NetConsult logo

Tillgängliggör sortimentet med en möbelkonfigurator

Alma Gustafsson
Digital Marknadsförare
11 JAN, 2024
Ca 4 minuters läsning

Verkar du inom möbelbranschen? Då är denna artikel helt rätt för dig, trevlig läsning!

Tänk dig den frustrationen dina kunder känner när dem scrollar genom en uppsjö av produkter men ingen verkar riktigt helt passa deras önskemål och önskade mått?

Det är precis i dessa ögonblick som tanken på att få välja mellan alternativ själv istället för att välja en helt färdig produkt börjar kittla i bakhuvudet. Och här kommer konfiguratorn in i bilden – räddning i djungeln av produkter som inte prickar helt rätt. En konfigurator öppnar möjligheten för kunden att kunna skräddarsy sin egna produkt med det befintliga sortimentet. Visst låter det bra?

I denna artikel tar vi en närmare titt på varför en bra konfigurator inte bara är en möjlighet utan en nödvändighet för att locka och behålla dagens kunder.

Vad är en konfigurator?

Konfiguratorer är ett av de mest användbara digitala verktygen och är något de flesta av oss har stött på utan att kanske ens tänka på det. Från att beställa en måltid på en skärm hos McDonald's till att designa en garderob på IKEA eller anpassa skor på en webbplats - dessa är alla exempel på konfiguratorer. Oavsett om det är i en fysisk butik eller online, ger konfiguratorer kunderna flexibilitet att skapa sina egna unika produkter, vilket öppnar upp en värld av möjligheter för kundanpassning och interaktivitet.

En tänkbar soffkonfigurator på det påhittade bolaget KungSoffor

Fördelar med en möbelkonfigurator

  • Kunderna kan välja och vraka mellan de befintliga alternativen, från färger och material till storlekar och funktioner samtidigt som kunden får en uppskattning av priset direkt.

  • Ökar kundengagemanget och lojaliteten genom att erbjuda en personlig och interaktiv köpupplevelse.

  • Förstå kundernas preferenser och trender genom att samla in information om konfigurationer och beteenden som kan användas för produktutbudet och marknadsföringen för att bättre möta kundernas behov.

En konfigurator ökar inte bara kundens tillfredsställelse, utan ökar också företagets effektivitet och försäljning genom att förenkla kundens tillgång till sortimentet, utan att behöva omstrukturera hela produktionsprocessen. En win-win situation.

Vikten av en bra möbelkonfigurator

Kunder kräver idag en personlig och engagerande upplevelse som möter deras unika behov och smak. Men vad gör en konfigurator så speciell?

  • Ökar kundnöjdheten och lönsamheten.

  • Förenklar din nuvarande försäljningsprocess.

Låt oss nu gå in på hur en konfigurator lever upp till de punkterna ovan. En möbelkonfigurator ger kunderna möjlighet att få sin tanke till verklighet, trots att man faktiskt erbjuder det redan befintliga sortimentet, fast på ett enklare sätt. Enligt en studie utförd av Deloitte är upp till 36% av konsumenterna villiga att betala mer för produkter som är skräddarsydda efter deras specifika behov.

När det gäller den mätbara effekten på försäljningen visar flera fallstudier att implementering av konfiguratorer har lett till betydande ökningar. Ett exempel är Room & Board, en amerikansk möbeltillverkare, som efter införandet av sin konfigurator för soffor såg en ökning på 300% av onlinebeställningar. Även möbeljätten Wayfair rapporterade en 500% ökning av konverteringsfrekvensen efter att ha lanserat sin konfigurator för möbler. Detta är ju definitivt siffror man inte vill gå miste om.

Ett lysande exempel på framgångsrik implementering av en möbelkonfigurator är IKEA:s PAX-garderobssystem. Genom att ge kunderna möjlighet att anpassa sina garderober har IKEA skapat en upplevelse som är både engagerande och lönsam. Enligt IKEA:s egna uppgifter står PAX-systemet för en betydande del av deras totala garderobsförsäljning, och en stor del av detta positiva resultat är på grund av den implementerade konfigurationen.

Slutsats

  1. I dagens föränderliga marknad är det avgörande att möta kundens behov med personlig service och skräddarsydda lösningar.

  2. En effektiv möbelkonfigurator förenklar köpupplevelsen.

  3. Genom att göra sortimentet tillgängligt på ett anpassat sätt kan du öka både kundens tillfredsställelse och din lönsamhet.

En möbelkonfigurator är en strategisk investering som kommer med fördelar både för dig och din kund. Kanske har du redan en möbelkonfigurator med utrymme för förbättring, eller så har du ännu inte hunnit utforska potentialen med en sådan implementering. På NetConsult har vi erfarenheten och expertisen för att hjälpa dig nå dina mål. Låt oss prata så kan vi visa dig några exempel på vad vi kan göra för dig.

Boka ett möte

Alma Gustafsson

Digital Marknadsförare

Alma jobbar som digital marknadsförare på NetConsult AB och brinner för den digitala marknadsföringen och hur rätt marknadsstrategier förändrar affärsvärlden. Med digital marknadsföring är the sky the limit och möjligheterna oändliga!