NetConsult logo

Design för komplexa system, del 1

Erik Bennerhed
UX-designer
15 FEB, 2024
Ca 2 minuters läsning

Har du någon gång för första gången suttit framför program såsom Adobe Photoshop och tänkt Hjälp! Jag fattar ingenting? Lugn, det är precis i sin ordning. Adobe Photoshop är nämligen ett så kallat expertanvändargränssnitt och dessa beter något annorlunda i jämförelse med vanliga gränssnitt som oftast är designade för att vem som helst ska förstå dem på direkten.

Till vardags är det enklast om saker du vill uppnå sker relativt smärtfritt och utan behov av massa mentala piruetter. Det är därför du (förhoppningsvis) inte behöver tänka särskilt mycket när du bland annat beställer hemleverans av mat eller chattar med dina nära och kära. Men ibland är det viktigaste faktiskt inte att saker ska vara enkla, utan effektiva. Adobe Photoshop har inte blivit stort för att det är enkelt att använda vid första användning, utan för att det är effektivt på att leverera önskade resultat för de som lärt sig programmet.

Att designa ett sådant gränssnitt är en helt annan grej jämfört med den mer återkommande vardagsdesignen. Att simplifiera Photoshop för mycket hade ofta betytt att begränsa möjligheter eller kräva fler aktiva val hos den inlärde, vilket ironiskt nog hade lett till mer stress och huvudvärk. Hos Photoshop-experten är det snarare viktigt att verktyg finns tillgängliga och ger rätt information, och att inget hindrar denne från att uppnå sina mål.

Vill du veta mer om varför det ser ut såhär, och hur allt detta fungerar på en mer djup nivå? Läs Design för komplexa system del 2!

Erik Bennerhed

UX-designer

UX-designer och kognitionsvetare. Älskar när design och psykologi överlappar och när man får lösa riktigt kluriga designproblem. Gräddtårtsentusiast.