NetConsult logo

Content Marketing med AI

Alma Gustafsson
Digital Marknadsförare
14 NOV, 2023
Ca 5 minuters läsning

Vad är Content Marketing?

Content marketing är en strategi där företag skapar och delar värdefullt innehåll för att engagera sin målgrupp. Istället för direkt marknadsföring fokuserar content marketing på att tilltala målgruppens intressen och behov. Med content marketing kan företag bygga relationer, positionera sig och öka varumärkeskännedomen.

Content marketing som träffar helt rätt

Föreställ dig att du lyssnar på en podcast, läser din mail eller scrollar igenom dina sociala medieflöden och plötsligt dyker det upp innehåll som fångar ditt intresse något extra. Budskapet prickar precis rätt och det är nästan som om någon har läst dina tankar, för där är den - produkten eller tjänsten som är exakt det du behöver. Lite märkligt, eller hur?

Företag blir allt mer skickligare på att skapa marknadsföringsbudskap som når sin målgrupp, massorna och dig på ett personligt plan. Hur? Jo, svaret kan ligga i det som vi kallar AI. Men vad gör egentligen AI och hur påverkar det våra köpbeslut och interaktioner online? I denna artikel ska vi börja ta en närmare titt på hur AI har förändrat content marketing och varför det är viktigt för företag att utnyttja denna teknologi för att nå sina mål.

Vad innebär Content Marketing med AI?

Content marketing med AI är den senaste utvecklingen inom marknadsföring, där AI används för att distribuera, anpassa och skapa content på ett helt nytt sätt, som tidigare inte varit möjligt. AI-tekniken gör det bland annat möjligt att analysera stora mängder data, vilket hjälper dig att dra slutsatser om vad som fungerar bäst för olika målgrupper. Detta kan du till exempel göra genom att använda Google eller AWS plattformar för att med AI analysera all denna data du kan behöva för att ta mer grundade beslut gällande dina strategier. Genom att använda denna maskininlärning och analys kan du förutse dina kunders beteenden och behov, vilket gör det möjligt att skapa content som är mer relevant och tilltalande för den de ska nå ut till. Sedan när det kommer till själva skapandet har vi idag olika verktyg, såsom ChatGPT, att ta hjälp av. Mixa då dina färdigheter och kreativitet med AI för att generera anpassat textinnehåll, som passar din målgrupp och dina mål perfekt. AI kan också hjälpa dig effektivt med produktion av bilder, när du bidrar med rätt promptar och kunskap om vad din målgrupp vill ha så kan du tillsammans med AI generera content på ett klick.

Med det sagt, när du använder dessa AI-funktioner kan du enklare skapa skräddarsydd content marketing för varje individuell kund, vilket resulterar i högre konverteringar och bättre Return of Investment, också kallat ROI, då du får tillbaka en större avkastning än vad du investerade. Och vem vill inte det?

Fler fördelar med Content Marketing med AI

I samband med att interagera AI i din content marketing-process kommer en hel del fördelar din väg, så låt oss nämna några stycken. För det första möjliggör det en helt annan effektivitet för dig som arbetar med produktion av innehåll såsom generering, redigering och planering av innehåll. Det sparar din tid och dina resurser samtidigt som det säkerställer en jämn och konsekvent produktion. Dessutom kan du leverera mer personlig content för användaren genom att, som tidigare nämnt, analysera användarnas beteende och preferenser tillsammans med hjälp av AI funktioner. Detta skräddarsydda innehåll öppnar då också möjligheten för dig att skapa starkare kundrelationer, eftersom dina kunder nu kan bli bemötta på en personlig nivå. Sammanfattat kan man säga att användningen av AI inom content marketing leder till att din process blir mer effektiv och du kan skapa en mer målinriktad strategi, som sedan leder till ökat engagemang, bättre kundrelationer och då ökad affärsframgång.

Så, hur implementerar du detta?

När vi förstår potentialen med AI inom content marketing gäller det att praktiskt kunna implementera detta i våra strategier för att maximera resultaten.

Först tar vi och identifierar våra mål, efter det kan vi identifiera vilka områden AI kan komma in och stödja processen och ambitionen. När bilden av de uppsatta målen är tydliga är det dags att välja rätt AI-verktyg. Ha då i åtanke att verktygen ska matcha det specifika behovet inom just din content marketing och vara lättanvända, vi gör inte detta för att krångla till det för oss.

Tips på verktyg är MonkeyLearn, Midjourney och ChatGPT. Dessa verktyg hjälper dig med textanalys och kategorisering för att förbättra innehållsrelevans och förståelse av kundens behov. De möjliggör också skapande av visuellt engagerande innehåll för att förbättra synlighet och genererar skräddarsydda och engagerande texter för att kommunicera med målgruppen på ett personligt sätt. Med dessa verktyg kan du alltså skapa content som både når ut och prickar rätt hos din målgrupp, precis som om du läst deras tankar och vet exakt vilka behov de har.

Sist men inte minst, håll dig uppdaterad! När du integrerar AI i din content marketing är det avgörande att förstå att resan inte slutar där. AI utvecklas ständigt och nya verktyg samt tekniker dyker upp kontinuerligt. Så stay tuned och anpassa din content marketing i takt med förändringarna för att fortsätta vara relevant och effektiv i din marknadsföring.

Lycka till!

Alma Gustafsson

Digital Marknadsförare

Alma jobbar som digital marknadsförare på NetConsult AB och brinner för den digitala marknadsföringen och hur rätt marknadsstrategier förändrar affärsvärlden. Med digital marknadsföring är the sky the limit och möjligheterna oändliga!