European Accessibility Act (EAA) som träder i kraft i juni 2025 för med sig nya krav och utmaningar för bolag när det gäller att göra sina produkter och tjänster tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar. I denna artikel kommer vi att diskutera hur företag kan förbereda sig, vilka effekter den nya lagen kan ha och vilka potentiella kompromisser som kan krävas. Om du inte är bekant med ämnet rekommenderar vi att du läser våra två tidigare delar:
Digital tillgänglighet & European Accessibility Act 2025, del 1
Digital tillgänglighet & European Accessibility Act 2025, del 2
Dryga 10 månader kvar tills dess att lagen träder i kraft!
Tiden börjar bli knapp, och det är dags att ta detta på allvar. Syftet med denna artikel är inte att skapa onödig oro, men en viss känsla av brådska kan vara nödvändig för att säkerställa att vi gör rätt, likt den anpassning som gjordes för GDPR för några år sedan. Vi ser detta som en möjlighet att sprida kunskap och ge företag de bästa förutsättningarna att genomföra förändringarna på ett korrekt sätt, vilket inte bara gynnar personer med funktionsnedsättningar utan förbättrar den digitala miljön för alla.
Vi bör inte betrakta detta som en besvärlig lagstiftning som bara är till för att sätta dit företag. Tvärtom, det är en möjlighet att skapa en bättre digital miljö för alla, stora som små. Dessutom öppnar den dörren för nya kundgrupper som tidigare inte kunnat ta del av era produkter eller tjänster. Det uppskattas att cirka 16% av EU:s befolkning lever med någon typ av funktionsnedsättning – det är nästan en av fem personer!
Vad kan vi som bolag göra?
Första steget är att bekanta sig med den nya lagstiftningen och förstå dess krav. Som tidigare nämnt finns detaljerad information i våra tidigare artiklar, men i korthet riktar sig lagen främst till privata företag med digitala produkter eller tjänster för privatpersoner, samt B2B-företag som i sin tur riktar sig till privatpersoner. För dessa företag är det kraven i WCAG 2.2 (A & AA) som måste uppfyllas. Offentlig sektor omfattas också av WCAG 2.2 och den europeiska standarden EN 301 549, som har något strängare krav.
När vi har skapat oss en förståelse för kraven är det dags att agera. Ett av de mest effektiva sätten att säkerställa att företaget följer det nya direktivet är att utbilda den egna personalen inom tillgänglighet. Företag med intern kompetens har större chans att kontinuerligt utveckla och underhålla tillgängliga produkter och tjänster. Genom att integrera detta i alla delar av organisationen skapar vi inte bara efterlevnad, utan även en rättvis och inkluderande digital miljö för alla.
Det är viktigt att inse att det nya direktivet inte är en tillfällig åtgärd – det är här för att stanna. Företag bör se detta som en möjlighet att göra något riktigt bra. Om det inte finns möjlighet att kontinuerligt arbeta med tillgänglighet internt, finns det externa tjänster som kan hjälpa till genom att granska digitala produkter och tjänster och ge konkreta rekommendationer. Web Accessibility Initiative erbjuder en bra lista över tillgängliga verktyg som kan användas för dessa granskningar.
Vi vet ännu inte exakt hur böter för överträdelser kommer att se ut i Sverige, men vi kan titta på Nederländerna, där direktivet redan är i kraft sedan 2023. Där utfärdas böter på upp till 103 000 EUR per överträdelse.
Slutsats
Det nya tillgänglighetsdirektivet träder i kraft i juni 2025 och kommer att påverka privat sektor med digitala produkter och tjänster för privatpersoner. Företag bör utbilda sin personal för att säkerställa tillgängliga digitala produkter och tjänster och integrera detta som en naturlig del av organisationen. Regelbundna granskningar är nödvändiga för att säkerställa att kraven följs. Med cirka 16% av Europas befolkning som lever med någon form av funktionsnedsättning, erbjuder detta direktiv en enorm möjlighet att nå en större målgrupp och förbättra den digitala tillgängligheten för alla.
Är osäkra på vad detta innebär för er eller vill veta mer om hur vi ser på saken, tveka inte att kontakta någon av våra kollegor!