NetConsult logo

UX vs UI

Oskar Sjöberg
UX-designer
5 JAN, 2024
Ca 3 minuters läsning

Man talar ofta om UX-design och UI-design men vad skiljer egentligen dessa två och hur kan vi få till en bra balans i våra upplevelser, produkter och tjänster? 

Vi kommer att kort gå igenom skillnaderna för att ge er en faktisk inblick i vår vardag. UX-Design eller användarupplevelse som det heter går ofta hand i hand med UI-Design (User interface design) eller gränssnitt.

Vad är UX?

User Experience (UX) handlar i grund och botten om att förstå användaren. Det kan vara allt från hur man beter sig, tolkar information, tidigare erfarenheter, vanor och rutiner. Med andra ord hur jag som person skulle agera om jag t.ex. gick igenom en Ikea-butik; Hur hittar jag min produkt? Hur ser jag vilken väg som tar mig till växtavdelningen? Vad gör jag om jag inte hittar det jag letar efter? Alla dessa aspekter är djupt kopplade till användarupplevelsen.

Vad är UI?

User Interface (UI) handlar om hur det man interagerar med ser ut. Hur ser webbsidan ut, hur ser apparaten ut som du skannar dina varor med på ICA? Vad finns det för knappar, typsnitt, färger, återkoppling osv.

Skönhet kontra användbarhet

I dagens miljö där webben generellt kommit väldigt långt är det lätt att “övergöra” design. Framförallt om ett bolag vill sticka ut med sin stil, tonalitet och intryck. Risken här är att man helt eller delvis inte tänker på människan som faktiskt skall interagera med produkten, tjänsten eller upplevelsen och istället skapar en negativ upplevelse hos användaren. Tar vi oss tillbaka till den “gamla goda tiden” när internet på riktigt kom igång så hade samtliga webbplatser en gemensam nämnare; Funktionalitet. På den tiden fanns det inte avancerade animationer, fina CSS-ramverk mm. Det var en till stor del ganska ful era, även om den så klart är väldigt nostalgisk för många. Användare lärde sig snabbt vad respektive sajt hade att erbjuda men viktigast av allt kanske, hur den fungerade och hur man som användare på bästa sätt får ut sitt värde utifrån sajten.

Balansera det visuella med funktionalitet 

Nu påstår vi inte att vi skall behöva ta oss tillbaka till den tidiga eran för att få en bra funktionell webb igen - snarare motsatsen. Vi skall ta inspiration från hur “Straight forward” saker och ting var då, och använda de nya och moderna verktygen vi har tillgängliga för att skapa det “bästa av två världar”.

Oskar Sjöberg

UX-designer

UX-Designer som brinner för problemlösning, användarupplevelse och dataanalys, som vill grotta ner sig i rådata för att kunna omvandla insikter kring trender, användarbeteenden och mönster till konkreta och värdeskapande åtgärder. Det som gör detta fält så intressant och spännande är att vi alla är människor med olika erfarenheter, bakgrund, fysiska & mentala tillstånd, preferenser och så mycket mer som påverkar ens upplevelse. Oavsett om det är en digital tjänst, en fysisk produkt eller en upplevelse.